Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

knihovna-koleje-img_4897_115910_120326.jpg

V pondělí 24. září začíná pro studenty 7 fakult Univerzity Pardubice 69. akademický rok. Studenti prvních ročníků jsou v univerzitním kampusu již nyní - fakulty pro ně připravily seznamovací hodiny nebo přípravné kurzy. Na přivítanou v kampusu je čeká happening Příliv.

Do poslucháren, laboratoří a učeben Univerzity Pardubice se po letních měsících vrací studentský život. V pondělí 24. září začíná na sedmi fakultách univerzity výukové období zimního semestru. Studenti prvních ročníků některých fakult se však v univerzitním kampusu začali zabydlovat již v uplynulých dnech. A to díky přípravným kurzům, které pro ně jejich fakulty nachystaly.

Kurz matematiky probíhal například na Dopravní fakultě Jana Pernera, přípravný kurz chemie tento týden absolvují prváci Fakulty chemicko-technologické. Někteří studenti nastupující do 1. ročníku absolvovali seznamovací přípravný kurz pořádaný kariérním centrem již začátkem září. Součástí studijních plánů studentů prvních ročníků Fakulty restaurování byl i tzv. plenér, který umělecky nadaní studenti fakulty strávili minulý týden v areálu barokního hospitalu na Kuksu.

Studenti 1. ročníku bakalářského prezenčního studia Fakulty ekonomicko-správní se poprvé setkají v pátek 21. září, a to od 8 hodin v univerzitní aule v kampusu. Kromě pracovníků fakulty a univerzity je pozdraví i současní studenti z vyšších ročníků. Ještě před zahájením si z rukou studijních referentek převezmou indexy a průkazy studenta. Zároveň si budou moci vyřídit např. potvrzení o studiu nebo průkazky na autobusy a vlaky, kterými budou za studiem do Pardubic dojíždět.

„Během úvodního setkání studentům znovu připomene některé části studijního a zkušebního řádu, zodpovíme jejich nejčastější dotazy – například, jak postupovat v případě nemoci, kolikrát můžou ve výuce chybět, jak získat stipendium, jak se zorientovat v univerzitním kampusu a najít jednotlivé učebny, jak se pohybovat po univerzitní knihovně, jak bude probíhat výuka tělocviku nebo jazyků, jak oslovovat vyučující, jak bude probíhat imatrikulace, jak se zapojit do spolupráce se zahraničními studenty, tedy spolkem ESN, jak se připojit na univerzitní wifi nebo objednat oběd v menze. Dotazů a informací je vždy hodně,“ říká k programu zahajovací hodiny Ivana Veselá z Informačního a poradenského centra Fakulty ekonomicko-správní a dodává, že se studenti úvodní den na fakultě zdrží asi tři hodiny. Obdobné úvodní setkání budou mít i studenti 1. ročníku kombinovaného studia fakulty v pátek 5. října.

Pro nově nastupující i stávající studenty připravila letos Univerzita Pardubice novinku. Jako uvítání do nového semestru se ve středu 26. září odpoledne (od 13 do 19 hodin) uskuteční v univerzitním kampusu informační a zábavný „happening“ s názvem „PŘÍLIV‟. V atriu výukového areálu u Lavičky Václava Havla se budou moci studenti na stáncích univerzitních útvarů seznámit s nejrůznějšími službami, které mají na univerzitě k dispozici, a získají řadu cenných rad nezbytných pro nadcházející akademický rok. Naplánován je poprvé i univerzitní blešák, na kterém si budou moci studenti nakoupit nezbytnosti ke studiu i studentskému životu. Seznámit se se zahraničními studenty, ale i českými studenty, kteří vyjeli do zahraničí na Erasmus pobyt, a možnostmi zahraničních stáží a mobilit se budou moci studenti při Erasmus pikniku. Na malé hudební scéně se vystřídá během středečního odpoledne několik kapel a hudebních uskupení. S katedrou tělovýchovy a sportu budou moci zájemci poznat kampus v běžeckých botách při společném univerzitním běhu kampusem a přilehlým okolím. Nebo mohou využít komentované prohlídky kampusu. Na akci byli pozvaní i studenti středních škol Pardubicka, kteří se navíc mohou zúčastnit na některých fakultách i vybraných přednášek a úvodních cvičení. Odpoledne zakončí od 18 hodin divadelní představení improvizační skupiny „Paleťáci‟.

Ke studiu v 1. ročníku bakalářských studijních programů je aktuálně zatím zapsáno přes 2 200 nováčků vysokoškoláků, do všech ročníků bakalářského studia na všech 7 fakultách univerzity prozatím 5,5 tisíce studentů (což je obdobný počet jako vloni).

Celkem se letos doposud zapsalo na 7 fakult Univerzity Pardubice k bakalářskému, navazujícímu magisterskému a doktorskému studiu přes 7,5 tisíce vysokoškoláků. Počet zapsaných studentů ovšem není pro tento akademický rok ještě konečný – zápisy ještě probíhají, do vyšších ročníků magisterského a doktorského studia a do kombinovaného studia dokonce ještě v říjnu, tj. první týdny zimního semestru. Konečné počty zapsaných studentů do vysokoškolského studia se vykazují do celostátní matriky k 31. říjnu.

Oficiálně uvedeni do akademické obce Univerzity Pardubice budou studenti prvních ročníků v průběhu října a listopadu, kdy absolvují slavnostní akademické obřady nazvané IMATRIKULACE. Ty letos zahájí Fakulta zdravotnických studií (v pátek 5. října) a o týden později pokračuje Dopravní fakulta Jana Pernera (12. října). V dalším týdnu se konají imatrikulace studentů Fakulty restaurování v Litomyšli (17. října), Fakulty filozofické (25. října), Fakulty ekonomicko-správní (1. listopadu) a Fakulty elektrotechniky a informatiky (9. listopadu). Slavnostní ceremonie začátku studií a akademického roku uzavře Fakulta chemicko-technologická 30. listopadu.

UNIVERZITNÍ ZÁZEMÍ ZASE KVALITNĚJŠÍ

Univerzitní kampus v Pardubicích – Polabinách uvítá nováčky i služebně starší vysokoškoláky opět s komfortnějším prostředím, v prostorných a moderně vybavených posluchárnách a laboratořích. Renovací prošla během léta například i největší posluchárna univerzity – Aula Arnošta z Pardubic. Připravena jsou univerzitní sportoviště, sportovní haly, klidové zóny a poměrně početné parkovací možnosti.

Nové vybavení pro ubytované na kolejích

S novinkami přichází do nového akademického roku i Správa kolejí a menzy. Pro obyvatele kolejí bude například příjemnější vaření. Na pavilonech KA, KB a KD jsou ve společných kuchyňkách nové čtyřplotýnkové indukční varné desky místo plotýnkových vařičů, nové jsou i kuchyňské desky. K základnímu vybavení všech pokojů na pavilonu KA patří nyní i lednice.

Během října pak přibydou do všech apartmánů na pavilonu KC a do všech garsoniér na pavilonu KE mikrovlnné trouby.

Další novinka se týká úklidových služeb. Ty se rozšiřují o úklid sociálního zařízení na všech apartmánech, garsoniérách a buňkách jedenkrát za měsíc. Tato nabídka je zahrnuta do cen kolejného.

V hale recepce pavilonu KC je nainstalovaný nový samoobslužný platební terminál, na kterém je možné nabíjet konto v ISKaMu platební kartou, a to částkami i přes pět set korun (což doposud možné nebylo).

Veselejší menza

Hlavní jídelna menzy i bufet ve výukovém areálu u Lavičky Václava Havla se oděly do veselejších pastelových barev.

„Vyřešili jsme také jeden z hlavních problémů infrastruktury menzy, který strávníci nepoznají, ale který ohrožoval plynulost provozu menzy. Kompletně jsme zrekonstruovali technologie přečerpávací stanice odpadních vod menzy,“ říká ředitel Správy kolejí a menzy RNDr. Pavel Ďurovec.

Co se týče nabídky a sortimentu jídel, pracovníci menzy absolvovali v létě školení na zdravou výživu, a tak se např. vegetariáni mohou těšit na nová jídla, která budou postupně zařazována do jídelníčku. Již na jaře nechyběla v bezobjednávkovém systému nabídky 5 hlavních jídel denně více bezlepková a dietní jídla či rybí speciality. Na žádost strávníků je častěji na výběr i krůtí a hovězí maso, minutky se více střídají, u některých receptů se zvýšila gramáž masa, přidávají se více bylinky a v některých dnech je možnost výběru ze dvou příloh.

Služby pro strávníky v menze se zlepšily

  • prodloužil se výdej hlavních jídel během oběda od 10:30 do 16 hodin,
  • v hlavní nabídce menzy je bez objednávání dopředu, tj. ve volné nabídce každý den 5 hlavních jídel,
  • večeře si studenti mohou koupit v době oběda do nádob, které jsou poskytovány zdarma,
  • studenti mohou čerpat 2 příspěvky na stravování od státu denně – na 1 oběd a 1 večeři denně,
  • v bufetu u Lavičky Václava Havla může student čerpat příspěvek na stravování i na svačinovou polévku,
  • za jídlo se platí bezhotovostně,
  • byl rozšířen doplňkový prodej o saláty a zákusky atd. (i když by někteří strávníci ocenili větší výběr),
  • voda je k dispozici jako nápoj zdarma,
  • v jídelně menzy přibyla mikrovlnná trouba, ve které si mohou strávníci jídlo ohřívat sami,
  • doplňkově byly zavedeny na kolejích automaty na teplá jídla (jako alternativa k večeřím, o něž je trvale malý zájem),
  • třídění odpadu se meze nekladou, koše na tříděný odpad jsou k dispozici,

Levněji se studenti najedí nově i v bistru v areálu Fakulty chemicko-technologické, které provozuje společnost Stiasini, kde se mohou od října zaregistrovat a získat tak hlavní jídlo za zvýhodněnou cenu (se státním příspěvkem), obdobně jako mají v menze.

Novinky i v univerzitní knihovně

I univerzitní knihovna je připravena na příliv studentů. Svým čtenářům nabídne zase lepší služby a přichystala několik změn. Reagovala tak na opakovaná přání svých uživatelů. „Nejčastějším požadavkem studentů byla možnost zaplatit za služby platební kartou přímo u výpůjčního pultu. Našli jsme technické řešení pro tuto platební metodu a studentům jsme tak mohli vyjít vstříc,“ říká vedoucí Univerzitní knihovny Ing. Blanka Jankovská.

Kartou tak mohou uživatelé knihovny platit nejen za upomínky, ale i manipulační poplatky například za ztrátu knihy, registrační poplatek nebo poplatek za jednorázový vstup.

Čtenáři jistě uvítají i možnost navýšení počtu absenčních výpůjček, a to z původních patnácti knih, publikací a dalších studijních materiálů na dvacet výpůjček pro studenty. Veřejnost si pak může „domů“ odnést maximálně deset výpůjček.

Sledovat akce a novinky o dění na Univerzitě Pardubice je možné v univerzitním e-Zpravodaji http://zpravodaj.upce.cz nebo v akcích na webu univerzity www.uni-pardubice.cz.

Ing. Valerie Wágnerová
mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555, mobil 602 487 730
e-mail promotion@upce.cz